Creatief met technologie

Deze eenhoorn werd uitgevonden door Tru en gebouwd door Shawn Brown van www.kidsinventstuff.com

Technologie is overal en heeft soms de boel zelfs wat overgenomen. We swipen zonder er bij na te denken en kijken uren per week naar YouTube. Niks mis mee, maar wat als we de controle terug konden nemen?

In plaats van te consumeren, gaan we zelf maken: video’s, games, foto’s, programma’s, 3D prints, noem maar op. Creatief aan de slag gaan met digitale technologie heeft tal van voordelen:

  • Je leert heel wat digitale vaardigheden, die later in het leven van pas kunnen komen, zoals programmeren, foto’s bewerken, design …
  • Je leert probleemoplossend denken en uitdagingen op een creatieve manier aanpakken. Out of the box wordt het nieuwe normaal.
  • Je oefent heel wat verschillende vaardigheden, afhankelijk van het project waar je aan werkt. De ene keer leer je muziek maken, de volgende keer sla je aan het tekenen.
  • Het belangrijkste voordeel van allemaal: het is gewoon heel erg leuk om te doen!

De 4 P's van MIT

Mitch Resnick (Lifelong Kindergarten, MIT en de grondlegger van Scratch) hamert op de 4 P’s: Projects, Peers, Passion, Play. Hij heeft overschot van gelijk.

Projects: we leren het beste en zijn het meest gefocust als we ons kunnen toeleggen op projecten. Wat wil je graag maken vandaag? Een sprinkhaan robot, een app om honden te herkennen of een muziek video?

Peers: samenwerken en je werk kunnen tonen aan elkaar zijn enorm belangrijk voor de motivatie. Je kent vast het gevoel wanneer je met trots een project kan tonen aan een vriend of vriendin.

Passion: in plaats van met een vast curriculum van onderwerpen, gaan we op zoek naar waar jij gepassioneerd door bent. Pas dan ga je echt coole dingen beginnen maken (en we zitten ook niet op de schoolbanken he).

Play: spelen is leren. Dat kunnen we niet genoeg herhalen. Door te spelen, experimenteren, zoeken en plezier te maken, haal je het onderste uit de kan en komen de creatieve ideeën los.

Maken voor dummies

De makers beweging is aan een grote opmars bezig over heel de wereld en ook in België: van gigantische robots, over wasmachines die bellen blazen, tot verlichte truien. Laat je niet afschrikken door al die grote projecten, want iedereen is begonnen met dezelfde stap: een LED lampje doen branden (zelfs Simone Giertz, de koninging van de vreemde robots).

Makereducatie bouwt verder op het natuurlijke leerproces wanneer je dingen maakt. Je leert bij over ontwerpen, hoe je het aanpakt en hoe je volgende keer het beter kan doen. Proberen en af en toe iets laten ontploffen hoort daar helemaal bij.

Inspiratie opdoen?

Je hoeft natuurlijk het warm water niet uit te vinden. Er bestaan op het internet al heel wat plaatsen met leuke projecten, lessen, tutorials, filmpjes, … over digitale creativiteit en makerseducatie.

Dompel jezelf onder en hopelijk beginnen de ideeën voor het volgende project al te bubbelen.

Code Club

Bij Code Club vind je heel veel voorbeelden en lessen om mee aan de slag te gaan voor Scratch, Python, Raspberry Pi …

De Koterij

In De Koterij gaat komiek Henk Rijckaert elke week aan de slag in zijn knutselkot om (al dan niet) knotsgekke ideeën tot leven te wekken. Inspirerend én nog grappig ook.

(Foto door Working Class Heroes en Henk Rijckaert)