Digitale Inclusie

OVER INCLUSIE IN CODE EDUCATIE

In 2018 werden cursussen & workshops rond coderen voor kinderen en jongeren altijd maar zichtbaarder. Het aantal Coder Dojo’s is geëxplodeerd en ze staan er niet meer alleen voor.

Vanuit het project “Onbeperkt Mediawijs” stelde ik samen met Tom Van Hoey van Konekt vzw de vraag of ook mensen met een verstandelijke beperking zouden kunnen leren coderen én wat hier de meerwaarde van zou zijn. Het antwoord was ja, ze kunnen de basis van coderen zeker onder de knie krijgen en het verhoogt o.a. hun grip op hedendaagse technologie.

Op het Raspberry Fields festival in Cambridge mocht ik ons project gaan voorstellen op het grote podium. #spannend

My presentation on coding and inclusion

CODEREN DOE JE NIET ALLEEN

De grootste les die ik trok uit het Capital Digital project van Maks vzw, was dat coderen en maker educatie nooit op zichzelf mogen staan.

Eerst en vooral is het geen doel op zich: het is een tool waarmee kinderen en jongeren creatief aan de slag gaan, om nieuwe dingen te maken, zich te amuseren en kritischer te leren omgaan met een digitale wereld.

Daarnaast blijf ik een grote fan van de intergenerationele aanpak van Maks vzw: jongeren & kinderen leren continu dingen van en aan elkaar.

Code & robotkampen bij Capital Digital

RASPBERRY PI CERTIFIED EDUCATOR

Certified Educator - Badge.png

Soms komen er kansen voorbij die je echt niet mag laten liggen. Voor mij was dat mijn deelname aan PiCademy training sessies in Manchester.

De Raspberry Pi foundation had al langer een vast plekje in mijn hart, met hun missie om iedereen te kunnen laten proeven van physical computing en maker educatie. In de opleiding leerde ik enorm veel bij over hoe ik jongeren kan enthousiasmeren en faciliteren, zodat ze zelf hun droomprojecten kunnen waarmaken. Van een zelf gefabriceerde 360° camera tot een zelfstandig DJ programma dat geweldige beats produceert.

Ik draag de badge nog altijd met trots op evenementen en ik kan alleen maar anderen aanmoedigen om zich ook in te schrijven.