Educatieve Nerd

Afgestudeerd in 2013 als ‘Master in de Pedagogische Wetenschappen: Pedagogiek en Onderwijskunde’. Mijn diploma, dat is nog gemakkelijk samen te vatten. Mijn parcours sindsdien is alweer wat complexer.

Ik smeet me intussen op het onderzoek naar games en leren; op mediawijsheid voor kinderen, jongeren en kwetsbare groepen; op leren coderen; op digitale creativiteit. Zowel tijdens mijn dagjob als in mijn vrije tijd, kreeg ik geweldige kansen om me te verdiepen in mijn passie: de Vrije Universiteit Brussel, Mediaraven, Maks vzw, Konekt, Dwengo en Ideekids passeerden de revue.
Mijn grootste verwezenlijking kwam wanneer ik een opleiding mocht om de eerste Raspberry Pi Certified Educator in België te worden: een badge die ik met trots draag.

April 2019 besloot ik om van sector te veranderen en mijn hoofdberoep te vestigen in de IT als e-learning ontwikkelaar. Maar denk maar niet dat dan mijn passie voor digitale creativiteit links ging laten liggen. Ik startte meteen met 8-Bit Magic ‘na de uren’, met maar één doel voor ogen: de allerbeste workshops die ik in me heb organiseren.

Spelen, Maken, Leren

Het zal voor niemand een verrassing zijn, maar kinderen en jongeren leren geweldig goed door te spelen: in de zandbak, samen in de poppenhoek, met autootjes en rollenspellen, maar ook: met digitale middelen. Dat telt evengoed voor volwassenen, al zijn we dat soms even vergeten. Ik geloof dan ook sterk in de pedagogie van het spelend leren (Playful Learning) en probeer dit toe te passen in alles wat ik doe. Ik geef anderen graag de middelen en de ruimte om te exploreren, experimenteren en plezier te maken via spel.

Een tweede -en misschien nog grotere- invloed is het Constructionisme: we leren het beste wanneer we iets kunnen maken, zeker als het op digitale leerprocessen aankomt. Origineel kwam deze theorie van Seymour Papert, maar constructionisme groeide sindsdien uit tot een gigantische beweging met organisaties zoals The Scratch Foundation, The Raspberry Pi Foundation en Pi-Top op kop. Het zal dan ook niemand verbazen dat ik er voor koos om kinderen en jongeren te leren programmeren, zodat ze zelf games en software kunnen maken.

Girl with Lego

Digitale Creativiteit & Inclusie

In al mijn projecten probeer ik steeds twee aspecten te bewaken: creativiteit en inclusie. Digitale technologie is immers maar één van de vele tools in de gereedschapskoffer om mee te leren. De ervaring ermee wordt pas waardevol, als we voorbij kunnen gaan aan het consumeren. Daarom dat ik in mijn workshops deelnemers altijd uitdaag om creatief te zijn. Niet braaf de stapjes volgen, wel experimenteren en proberen. Fouten maken is zeker toegestaan.  De toekomst heeft immers geen nood aan slaafse programmeurs, dat kunnen robots ook. Kinderen en jongeren moeten leren out of the box denken en creatief kunnen omgaan met technologie.

De digitale wereld en het plezier ervan zijn trouwens bedoeld voor iedereen. Daarom dat ik mee op de barricades ga staan voor digitale inclusie. Mediawijze vaardigheden zijn een basisrecht voor iedereen, net als toegang tot technologie. Ik wil graag mijn voet tussen de digitale deuren steken voor meisjes en vrouwen, mensen met een andere achtergrond of origine, LGBTQ+, personen met een beperking en iedereen anders die het nodig heeft.